woensdag 21 september 2011

Ontwikkelingen op de Balkan

De landen behorend bij voormalige Joegoslavië zijn in hoog tempo bezig om toenadering tot de de Europese Unie te zoeken. Het verst gevorderd is Slovenië, dat in 2004 toetrad tot de Europese gemeenschap en in 2007 de euro invoerde. Dit land bleef dan ook goeddeels buiten de oorlog op de Balkan in de jaren negentig. Toch heeft het conflict ook zo z´n invloed op de verhoudingen tot de republieken binnen Joegoslavië. Na Slovenië is nu Kroatië het dichtst bij toetreding tot de EU. Dit staat gepland voor juli 2013, de lidstaten moeten nog wel instemmen. Slovenië had een grensgeschil met Kroatië en blokkeert regelmatig de voortgang van de onderhandelingen. Kroatië heeft nog een weg te gaan, vooral de corruptiebestrijding, een goed functionerend juridisch apparaat en de behandeling van minderheden zijn punten waar vooruitgang moet worden geboekt.

Per eind 2009 is de visumplicht voor Servië en Macedonië komen te vervallen, inwoners kunnen vrij reizen naar de EU. Er zijn echter wel eisen gesteld, het visumvrij reizen mag niet leiden tot een hogere immigratie naar de EU. Na twee jaar lijkt het wel mee te vallen met het aantal asielaanvragen vanuit beide landen, slimme migranten 'regelden' voor 2009 een Bulgaars paspoort en konden zo al aanzienlijk makkelijker het economische walhalla betreden. In 2010 hebben de 27 Europese immigratieminsters besloten de visumplicht voor Albanië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro af te schaffen, onder strikte voorwaarden en ondanks verzet van Nederland. Kosovo is het enige balkanland dat nog een visumplicht heeft, en dat lijkt nog wel even zo te blijven aangezien er merkwaardig genoeg vijf EU-landen zijn die Kosovo niet erkennen als zelfstandig land. Afschaffen van de visumplicht wordt gezien als opstapje naar kandidaatlid van de Europese Unie.

Op dit moment zijn Montenegro, Kroatië en Macedonië kandidaat-lid. Servië (na het uitleveren van de laatste twee van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs aan het Joegoslavië-tribunaal), Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Albanië hebben een aanvraag ingediend.

Officiële lijst met landen die bij de EU willen

Geen opmerkingen: