maandag 10 oktober 2011

Balkanreis 2011 deel 4 Zagreb

We verblijven in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Het weer is nog niet helemaal wat we er van verwachten, maar niet getreurd! Zagreb is een prachtige stad, het oude deel bestaat uit een lage stad en een bovenstad zoals wel meer oude Europese steden. De bovenstad stamt uit de middeleeuwen en herbergt prachtige gebouwen. De meeste activiteit tref je in de benedenstad. Mooie gebouwen in barokke stijl en een levendige markt, waar het goed koffiedrinken is. Hier bevinden zich ook de uitgaansgelegenheden. We treffen het want het Kroatische folklore festival vindt plaats, veel dansgroepen uitgedost in traditionele kostuums geven acte de présence.
Dit is ook onze eerste kennismaking met het bloeiende nationalisme alle landen van de Balkan, want zoveel is wel duidelijk, dit folklore festival is een uiting van het herboren nationaal zelfbewustzijn wat in het Joegoslavië onder Tito de kop werd ingedrukt, maar dus nooit is verdwenen. We wandelen door de benedenstad, kopen heerlijk ruikend uienpoeder en geurend paprikapoeder voor thuis en bezoeken uiteraard ook de prachtig gerestaureerde bovenstad. Schitterende gebouwen, waaronder ook veel overheidsgebouwen.
Daarna lekker relaxen bij ons hostel, biertje, lekker eten en kennismaken met veel mensen die ook in het hostel verblijven. Dat is ook het leuke van backpacken, veel medereizigers uit andere landen ontmoeten. We praten met Deense meisjes, een Mexicaanse jongen die morgen na een zwerftocht door Europa weer naar huis gaat en met Brazilianen die alleen maar feesten. Echt erg gezellig! Intussen hebben we ook een treinkaartje voor de volgende avond geboekt. De nachttrein naar Belgrado. Dat wordt weer een avontuur want de treinen op de Balkan, dat zijn we in het westen niet gewend. 's Avonds gaan we lekker de stad in, supersfeer, echt een aangename stad. De volgende dag doen we rustig aan, we bezoeken de botanische tuin van Zagreb, een beetje vervallen maar wel lekker rustig.
's Avonds lopen we bepakt en bezakt naar het station en bezondigen ons voor de eerste keer aan het 'eten' van de grote gele M, ook gelijk de laatste keer trouwens deze vakantie. Tot morgen in Belgrado!

1 opmerking:

Anoniem zei

Deel 1 t/m 4 gelezen: leuk geschreven! In afwachting van het vervolg