maandag 12 december 2011

Ontwikkelingen op de Balkan, najaar 2011, Kroatië

Wat speelt er allemaal in de landen op de Balkan in het najaar van 2011? Hoe staat het met de onderhandelingen over lidmaatschap van de EU? Worden deze landen ook getroffen door de crisis? Zijn er nog politieke verschuivingen waar te nemen? En hoe berichten Nederlandse kranten over het nieuws op de Balkan. Je leest het in Ontwikkelingen op de Balkan, najaar 2011, Kroatië.

Het is eindelijk zo ver, bijna alle lichten staan op groen voor Kroatië om toe te treden tot de Europese Unie. Op de Europese top, die bijna geheel in het teken stond van de redding van het europroject van acht en negen december heeft de Kroatische vertegenwoordiging ook het toetredingsverdrag getekend. De 27 huidige lidstaten van de EU moeten de toetreding nog wel goedkeuren, en in Kroatië zelf kan de bevolking zich nog uitspreken in een referendum. Maar het lijkt nu toch zover te zijn dat de voormalige Joegoslavische republiek als tweede land na Slovenië kan gaan toetreden in juli 2013.Klik hier voor de toespraken die horen bij het tekenen van het akkoord.

Intussen staan de ontwikkelingen in de Balkanstaat ook niet stil. In december gingen de Kroatische kiezers naar de stembus om een nieuw parlement, en indirect een nieuwe regering te kiezen. De centrumlinkse oppositie won de verkiezingen. Het land is de afgelopen jaren opgeschrikt door diverse omkoopschandalen, waar ook leden van de regering bij betrokken waren. De oppositie heeft de kiezer voor de verandering weinig extraatjes beloofd, er zal flink gesaneerd moeten worden en bovenal is beloofd de corruptie aan te pakken. Zoran Milanović, de leider van de linkse oppositie zal waarschijnlijk de nieuwe premier worden.

Snel nieuws:
EU geeft Servië nog geen status als kandidaatlid.
Onderhandelingen met Montenegro over toetreding beginnen in juli 2012.
Grensconflict Servië en Kosovo nog steeds niet opgelost.
Griekenland mag toetreding van Macedonië tot de NAVO niet blokkeren.

Als je verder wilt lezen:

Tijdschrift HP/De Tijd meldt dat we de nieuwe stroom economische gelukzoekers kunnen vinden in de landen van het voormalig Joegoslavië, Klik hier voor het artikel.

De officiële reactie van de Nederlandse regering betreffende vorderingen van kandidaatlidstaten van de EU van 28 oktober 2011, Klik hier voor het bericht (bron rijksoverheid.nl).


Geen opmerkingen: