zondag 22 januari 2012

Ontwikkelingen op de Balkan, januari 2012, Albanië

Wat speelt er allemaal in de landen op de Balkan bij de start van 2012? Hoe staat het met de onderhandelingen over lidmaatschap van de EU? Worden deze landen ook getroffen door de crisis? Zijn er nog politieke verschuivingen waar te nemen? En hoe berichten Nederlandse kranten over het nieuws op de Balkan. Je leest het in Ontwikkelingen op de Balkan, januari 2012, Albanië.
Na Moldavië lijkt Albanië nog steeds één van de meest geïsoleerde landen van Europa. Nadat begin jaren negentig de communistische dictatuur ten val kwam verviel het land in totale anarchie. Collectieve boerderijen werden de grootste wietplantages van de wereld en de gestolen Mercedessen uit het westen waren niet aan te slepen. Nog steeds wordt het straatbeeld bepaald door oude Mercedessen, Albanië heeft de grootste Mercedes-dichtheid per inwoner ter wereld. Maar goed, ter zake, we leven in 2012, niet meer in de roerige overgangsjaren 1990-2000.

Ongeveer een jaar geleden vielen er bij een demonstratie in de hoofdstad Tirana tegen de regering doden doordat de oproerpolitie hardhandig ingreep. De politieke situatie is op z'n zachtst gezegd niet stabiel. Corruptie is een van de belangrijkste problemen van het land, ook in de onderhandelingen over lidmaatschap van de EU. Ook economisch gaat het niet voor de wind, het land is getroffen door de economische crisis en de kosten voor levensonderhoud voor de gewone man stijgen de pan uit. Op dit moment is de conservatieve premier Sali Berisha aan de macht, de oppositie bestaat o.a. uit de Socialistische Partij. Het land blijft politiek instabiel en de maffia heeft achter de schermen grote invloed. Een groot probleem is ook eerwraak. Vooral in rurale gebieden wordt een moord op een familielid altijd vergolden met een moord op een lid van de andere familie, die deze moord dan ook weer zal wreken. Een vicieuze cirkel dus, die zorgt voor een soms zeer gespannen situatie op het platteland. Voordat er sprake kan zijn van toetreding tot de Europese Unie moet eerst dit maatschappelijke probleem uit de weg worden geruimd.

Het lijkt erop dat lidmaatschap van de EU voor Albanië nog ver weg is, eerst moet het land grondig hervormen, de infrastructuur aansluiten op de omringende landen (nu is er niets, een erfenis van het communisme). En voor stabiliteit is het nodig dat de economie groeit, zodat de bevolking de eerste levensbehoeften kan betalen.

Recentie film 'The Forgiveness of Blood' over eerwraak in Albanië

Geen opmerkingen: