maandag 19 september 2005

Prinsjesdag...

Joepie! Morgen is het weer prinsjesdag. En geloof me, volgend jaar wordt alles beter! Tenminste, dat zegt onze premier. Dat de tot nu toe gepresenteerde plannen vooral de middeninkomens meer koopkracht verschaffen, en dat dus de lagere inkomens erg achter blijven, is er even niet bij verteld.
Maar gelukkig is er ook nog de CDA-fractie in de Tweede Kamer, en die fractie pleit wél voor meer besteedbare euro's voor de lagere inkomens. Evenals natuurlijk de PvdA, de SP, de ChristenUnie en GroenLinks. Dit kabinet van CDA, VVD en D66 is een hervormingskoers ingeslagen. In vier jaar tijd moet er veel bereikt worden als het gaat om veranderingen in de sociale zekerheid en in de zorg. En er verandert inderdaad veel. Vraag is alleen of het allemaal wel zo goed is, die zich opeenstapelende veranderingen. Dát er wat moest veranderen was geen vraag, daar was zelfs onze Wouter Bos het mee eens. Alleen de vraag hoe was een twistpunt, vandaar ook dat het CDA en de PvdA geen coalitie konden vormen. De huidige coalitie heeft eigenlijk een soort ramkoers gevaren. Alles en iedereen moest in de eerste twee regeringsjaren wijken voor de veranderingen. De fracties in de Tweede Kamer is gevraagd (of opgedragen) het beleid te steunen. Dit is dan ook gebeurd. En nu, na twee jaar hervomen, moet er geoogst worden. De komende jaren moet gaan blijken of de genomen maatregelen inderdaad het gewenste effect sorteren. En dat valt nog te bezien. In twee jaar is het namelijk erg moeilijk om een omslag in het denken van alle Nederlanders te bewerkstelligen. Zo'n omslag duurt normaal vele jaren. De komende jaren moet blijken of er daadwerkelijk iets veranderd in Nederland. Want dit kabinet heeft alle kritiek ten spijt wel een mentaliteitsverandering in gang gezet.

Het jaren zestig denken ligt definitief achter ons. En de oude garde binnen de PvdA, de kleine linkse partijen en D66 proberen nog wel krampachtig die gedachte van 'alles moet kunnen' vast te houden, maar de nieuwe generatie blaast met kracht het stoffige denken van de jaren zestig van tafel. En daar is dit kabinetsbeleid een eerste vrucht van. Ondanks dat dit kabinet fouten heeft gemaakt, en zal blijven maken, is deze regeringsperiode wel de opmaat naar een grote maatschappelijke verandering!

Volgt allen de Grote Roerganger Jan Peter Balkenende! Leve de revolutie!

Geen opmerkingen: